Mynář stáhl žalobu kvůli prověrce a zpochybnil nezávislost soudců. Zbabělost, odsoudili ho politici

ČTK

luš

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář stáhl správní žalobu na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) ve věci neudělení své bezpečnostní prověrky. Svůj krok zdůvodnil přes hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka obavou o spravedlnost procesu. Zpochybnil nezávislost soudců Štěpána Výborného a Jana Kratochvíla. Podle mluvčího spojili svou minulost s lidmi, kteří proti Mynářovi vystupují nebo vystupovali. Mynář zůstane ve funkci. Podle Ovčáčka je pro výkon jeho funkce plně dostačující současná prověrka na stupeň vyhrazené. Tu vydává zaměstnavatel, nikoliv NBÚ. Politici Mynářův krok označují za nebezpečný, zbabělý či arogantní. 

Mynář v odůvodnění stažení žaloby současně zpochybnil nezávislost Nejvyššího správního soudu kvůli nedávným výrokům jeho někdejšího šéfa Josefa Baxy.

Kancléř podal na NBÚ správní žalobu, kterou se bránil proti tomu, že mu úřad nepřiznal prověrku na stupeň přísně tajné, počátkem roku 2016. V žalobě napadal jak proceduru vyřízení jeho věci, tak i důvody, pro které úřad prověrku neudělil.

Jurečka: Bojím se manželství s dětmi a zvířaty, homosexuální svazky rozmetají tradici

sinfin.digital