Spisovatel Kohout píše Zemanovi: podkuřující dvořané ti navlékli pouta. Zbav se jich i škodlivých názorů

ČTK

lup

Spisovatel Pavel Kohout se obrátil otevřeným dopisem na prezidenta Miloše Zemana, v němž mu vyčítá jeho nejbližší spolupracovníky na Hradě, válku s názorovými odpůrci a štěpení české společnosti. Současně zmiňuje osobní vazby, které oba muže i jejich rodiny dříve spojovaly, i skutky a vlastnosti, za něž si Zemana váží a kvůli nimž ho před šesti lety volil v první přímé volbě hlavy státu. Kohout současného prezidenta vyzval, že pokud si chce zachovat dobrou pověst, měl by se buď zbavit svých "zištných rádců" i názorů, které Zemana poškozují, nebo předat úřad někomu z mladší generace. Dopis dnes otiskly Lidové noviny, Hrad na něj zatím nereagoval.

Kohout, který loni oslavil devedesátiny, uvedl, že on jako někdejší zapálený komunista a pozdější signatář Charty 77 nemůže vidět lidi černobíle. I u Zemana proto oceňuje řadu věcí - zmínil například zásluhu na vzestupu sociální demokracie, vyvěšení vlajky Evropské unie na Pražském hradě, podporu vojenských misí české armády v NATO, ohlášené veto zákona umožňující osvojovat děti i osobám stejného pohlaví či "pilný, byť i sebepropagační styk s občany".

Naopak Kohout kritizuje prezidenta za to, jakými se obklopil spolupracovníky, či za to, že uráží své názorové oponenty včetně lidí ve významných státních funkcích či novináře. "Upíráš inteligenci, schopnosti, slušnost i čest lidem v důležitých státních funkcích, které jako prezident České republiky vydáváš za pitomce či škůdce k radosti všech, kdo se ji snaží oslabit a snad si ji i podvolit jako za mého života Němci a Sověti," obrací se spisovatel na prezidenta. Zeman podle Kohouta pokračuje ve štěpení společnosti, "která se pořád víc odklání od modelu skutečné demokracie, k čemuž napomáháš hojnými výstupy v bulvárních médiích".

"Přitom je mi strašně líto a vůbec nechápu, proč Tvůj dříve skvělý intelekt není schopen vyvléknout se z pout, která Ti navlékli podkuřující dvořané, a Tys to přestal vnímat, pročež už dávno vězníš sebe sám," napsal Kohout v obsáhlém listu.

sinfin.digital