Poslanci chtějí kvůli Mynářovu žonglování s prověrkou měnit zákony. Zemanovi připomněli dávná slova

ČTK

lup

Starostové a nezávislí (STAN) společně s Piráty předloží Poslanecké sněmovně podruhé novelu zákona o Kanceláři prezidenta republiky. Kancléř prezidenta by podle nich měl do dvou let od svého jmenování obdržet bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. Řekla to místopředsedkyně STAN Věra Kovářová. Kancléř Vratislav Mynář v pátek stáhl správní žalobu, kterou podal na Národní bezpečnostní úřad kvůli neudělení prověrky na nejvyšší stupeň a zpochybnil při tom nezávislost dvou soudců pražského městského soudu i objektivitu Nejvyššího správního soudu.

"Cílem novely je zakotvit do našeho právního řádu pojistku, že kancléřem prezidenta republiky bude osoba důvěryhodná a prověřená. Pozice kancléře prezidenta republiky není ledajakou pozicí, není to ledajaký úředník," řekla Kovářová. "Za pravdu nám dal i pan prezident (Miloš Zeman), který řekl v roce 2013, že požaduje, aby kancléř o prověrku požádal, a pokud ji nezíská, odstoupí ze své funkce a on si bude hledat kancléře nového. Doufáme, že to pochopí i poslanci a naši novelu v prvním čtení propustí do čtení druhého," doplnila.

Podobný návrh novely předkládají poslanci STAN podruhé. V červnu dolní komora na návrh KSČM zamítla novelu, kterou měla být uzákoněna povinnost nejpřísnější prověrky. Pro zamítnutí tehdy hlasovalo 98 ze 159 přítomných poslanců, proti jich bylo 41. Zamítnutí vedle komunistických poslanců podpořili zástupci hnutí ANO, SPD a ČSSD.

sinfin.digital