Pražští úředníci by se mohli přestěhovat do kasáren v Karlíně. Hřib je chce vyhandlovat s Babišem

ČTK

luš

Pokud se Praha dohodne se státem na odkupu karlínských kasáren, mohla by se tam přesunout zhruba tisícovka úředníků, která nyní pracuje ve Škodově paláci v Jungmannově ulici. V návaznosti na středeční schůzku s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Městu v roce 2028 skončí v paláci nájem a do té doby musí vyřešit, kam svoje lidi přesune. Karlínské kasárny nyní vlastní ministerstvo spravedlnosti, Praha o ně projevila zájem při jednání o možném stěhování 10.000 státních úředníků do nové čtvrti v Letňanech. Magistrát zaměstnává zhruba 2300 úředníků.

„Usilujeme o převod karlínských kasáren na město tak, aby do nich bylo možné po rekonstrukci přesunout úředníky z nákladného pronájmu ve Škodově paláci,“ uvedl primátor v prohlášení.

Ministerstvo obrany se kasárny v minulosti snažilo opakovaně prodat, naposledy za zhruba 620 milionů korun. V roce 2016 budovu převzalo ministerstvo spravedlnosti, tehdejší ministr Robert Pelikán (dříve ANO) plánoval ji zrekonstruovat a zřídit v ní justiční palác. Plány se od té doby neposunuly. Do roku 2020 má nádvoří a menší objekt původního zázemí kasáren pronajaté sdružení Pražské centrum, které tam provozuje kulturně-společenské centrum.

Pirátům stačí anonym a odepíšou člověka, tvrdí muž, kvůli němuž se hádá pražská koalice

sinfin.digital