Mlčení k Petříčkovi jako náznak smíru? Na Ukrajinu máme stále jiný pohled, tvrdí Hrad

Adam Kotrbatý

Nezvyklou strategii zaujal Pražský hrad k návštěvě ministra zahraničí Tomáše Petříčka na Ukrajině. Zatímco v minulosti Petříčka kritizoval, tentokrát veřejně od prezidenta Miloše Zemana ostrá vyjádření nepřišla. Komentářů se zdržel i jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Jak INFO.CZ prozradil šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák, mlčení není signálem shody. Hrad má na situaci na Ukrajině stále odlišný názor než ministerstvo.

Postoj Hradu byl překvapivý vzhledem k nedávným sporům mezi Zemanem a Petříčkem. Prezident o ministrovi v pořadu na TV Barrandov řekl, že dělá hrubé chyby. V rozhovoru pro MF Dnes jej zase označil za loutku a dodal, že mu loutky v politice připadají nevhodné.

Narážel tím na Petříčkovu spojitost s Miroslavem Pochem, jenž měl podle původních představ nastoupit do Černínského paláce, ale Zeman dal najevo, že jej ministrem nejmenuje. Petříček v minulosti působil jako Pocheho asistent v Evropském parlamentu.

Petříček dal opakovaně najevo, že svoji cestu vnímá jako vyjádření oficiální české podpory ukrajinské vládě. Zemi navštívil jako první ministr zahraničí po pěti letech a podpořil ji ve sporu s Ruskem o území na východní Ukrajině a okupovaný Krym. Anexi poloostrova prezident v roce 2017 označil za hotovou záležitost. Opakovaně také kritizoval sankce proti Rusku. Považuje je za nefunkční.

„Mají nás za divné lidi.“ Ukrajinský veterán si sáhl na dno, teď pizzou pomáhá ostatním

sinfin.digital