Turecký ambasador pro INFO.CZ: Možnost návratu odsouzených Čechů tu stále je

Pavel Novotný

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas, kteří pobývají ve vězení v Turecku kvůli kooperaci s kurdskými milicemi, mají stále šanci, že se podívají domů před uplynutím jejich trestů. V rozhovoru pro INFO.Cz to zmiňuje turecký velvyslanec v Praze Ahmet Necati Bigali. Potvrzuje také, že zřejmě dojde k nové vojenské operaci Ankary proti Kurdům na severu Sýrie. Podle něj Ankara spusí útok „ve správný čas“, který ale nesouvisí s odchodem amerických vojáků ze země.

V tureckém vězení nyní pobývají dva čeští občané, Markéta Všelichová a Miroslav Farkas, kteří byli odsouzení za spolupráci s milicí syrských Kurdů YPG. Mají šanci dostat se v dohledné době do Česka?

Oba byli na základě důkazů shledáni vinnými z kooperace s milicemi YPG, které jsou odnoží Strany kurdských pracujících (PKK). My tuto organizaci považujeme za teroristickou. Soud je proto poslal do vězení na šest let a tři měsíce, což posléze potvrdil nejvyšší soud, čímž je rozsudek definitivní.

Lidé z české exekutivy ale mohou požádat turecké kolegy o vydání obou odsouzených. Pro což mezi našimi zeměmi existují odpovídající mechanismy. Nedokážu samozřejmě říct, jak by Češi s takovou žádostí v Turecku pochodili, ale možné to určitě je.

Je vhodné poznamenat, že oba zmínění popírají jakoukoli účast na činnosti YPG. A říkají, že jim šlo jen o humanitární pomoc. Také bych rád citoval lídry YPG, kteří tvrdí, že jejich organizace je autentickým hnutím syrských Kurdů...

Ne, milice YPG byly před lety přímo založené šéfy PKK. Pro toto tvrzení máme jasné důkazy. Obě organizace mají navíc stejnou ideologii. I stejné cíle.

Chci ale jasně říci, že my nebojujeme s Kurdy jako takovými, ale jen s teroristy. V Turecku žije více než deset milionů osob kurdského původu (podle střízlivých odhadů jich je zhruba 13 milionů – pozn. redakce), které turecký stát žádným způsobem nediskriminuje.

Tvrdá realita brexitu, která bude Británii bolet. Ze země se stahuje stále více firem

sinfin.digital