Toman pojmenoval první restauraci, která měla v Praze prodávat pochybné maso z Polska

ČTK

luš

V pražské restauraci U Moťáka bylo v rámci prošetřování kauzy polského hovězího nalezeno 31 kilogramů masa označeného za české, řekl dnes na tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Státní veterinární správa uvedla, že u masa nebylo možné dohledat původ a datum zamražení, proto veterináři nařídili likvidaci masa. Karlínský podnik zvažuje právní kroky vůči ministerstvu zemědělství, slovy ministra v souvislosti s problematickým polským hovězím se cítí podle svého jednatele Romana Motovského poškozen. 

Toman dopoledne mluvil o tom, že některé restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské. Už ráno uvedl, že pokud by se v polském hovězím našly zbytky veterinárních léčiv, přijme stát mimořádná veterinární opatření.

„Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci,“ řekl dopoledne poslancům sněmovního zemědělského výboru. Toman nechtěl konkrétní podniky uvádět, mají však podle něj asijské názvy. „A tím nemyslím čínské restaurace,“ dodal.

Skrytá pravda o D1: V opravených úsecích jsou trhliny, drncat to bude dál

sinfin.digital