Brněnský politik psal o Zemanově rakovině. Nic neprovedl, stížnost Hradu u žalobců narazila

ČTK

lup

Brněnský politik Svatopluk Bartík nespáchal trestný čin, když v roce 2017 na facebooku napsal, že prezident Miloš Zeman má rakovinu a zbývá mu pár měsíců života. Státní zástupce zamítl stížnost Hradu proti odložení trestního oznámení. Zeman chce pokračovat v civilním sporu. Po Bartíkovi v něm požaduje vedle omluvy také náhradu nemajetkové újmy ve výši pěti milionů korun. ČTK to řekl právník Hradu Marek Nespala. Zástupci Hradu rozhodnutí státního zástupce ostře kritizují.

Vyjádření Bartíka původně policie prověřovala kvůli podezření z pomluvy a poškozování cizích práv. Záležitost odložila, proti čemuž Hrad podal stížnost, kterou státní zástupce v pátek zamítl. Podle Nespaly může Hrad použít "ještě některé instituty přezkumu" rozhodnutí. "Podle zákona je tam možnost podnětu k výkonu dohledu nad dozorem. V rámci toho můžou vyplynout další právní úvahy nadřízených státních zastupitelství," řekl.

Server Lidovky.cz uvedl, že státní zástupce Arne Nekula se při rozhodnutí přiklonil v případě pomluvy k závěrům kriminalistů, že nebyl prokázán úmysl, což zákon vyžaduje. Potvrdil také to, že Zemanova práva nebyla vážně poškozena. "Nebylo shledáno naplnění ani jeho stránky objektivní, tedy vznik vážné újmy na právech poškozeného. Usnesení policejního orgánu o odložení věci je tedy pravomocné," sdělil serveru Nekula.

Bartík o rozhodnutí dosud nebyl oficiálně informován: "Nemám to zatím černé na bílém, takže si počkám, až to budu mít oficiálně. Potom se vyjádřím," řekl ČTK.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka bude mít verdikt dalekosáhlé negativní důsledky pro celou společnost. Na twitteru uvedl, že podle rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Brně je možné zcela beztrestně šířit jakékoliv hrubé pomluvy a dezinformace.

sinfin.digital