Každý, kdo kazí Kuvajtu v cizině pověst, může přijít o pas, říká tamní poslanec

Pavel Novotný

Kuvajt bude poslední, kdo naváže vztahy s Izraelem. Důvodem je neuspokojivá situace Palestinců, jejichž osud leží zemi na srdci. V rozhovoru pro INFO.CZ to říká kuvajtský poslanec Šuajb Šabíb Muajzrí, který nyní v Česku vede parlamentní delegaci své země.

Apeloval jste na zdejší poslance, aby nedopustili stěhování české ambasády z izraelského Tel Avivu do Jeruzaléma, což loni učinily USA. Jak by Kuvajt na takový pohyb reagoval?

Především doufáme, že Česko ctí spravedlnost jako klíčovou hodnotu své zahraniční politiky. A předpokládáme, že se přidrží stanoviska OSN (vyzývají členské země tomu, aby ambasády nestěhovaly – pozn. redakce). Co se případné reakce týče, nemohu jako poslanec hovořit za exekutivní moc, v jejíž kompetenci takové kroky jsou. Jsem si ale jist, že by pak naše vláda přijala potřebné stanovisko, samozřejmě po konzultacích s ostatními arabskými zeměmi.

Vlivným zastáncem přesunu velvyslanectví je český prezident Miloš Zeman, který se vyjádřil negativně i na adresu islámu jako takového. Domníváte se, že v Česku nakonec převládne jeho představa?

Chováme naději, že se přinejmenším naši kolegové z českého parlamentu budou zastávat postojů přijatých Spojenými národy. Co se vyslovených poznámek prezidenta Miloše Zemana týče, arabský svět na ně již odpověděl. Samozřejmě respektujeme rozhodnutí suverénních států, i v případě stěhování ambasád, znovu ale apeluji na spravedlnost, která je při řešení mezinárodních sporů nutná.

Novotný: Syrský sirotčinec Babišovi politicky vyhovuje, Asad má ale munici k propagandě

sinfin.digital