Opozice nezabránila rozšíření EET i na řemeslníky. „Je to drahý kanon na vrabce,“ tvrdí Kalousek

ČTK

luš

Sněmovna dnes na osmý pokus dokončila první čtení vládní novely zákona o evidenci tržeb (EET). Projednávání začalo v září. Dnešní krok neznamená schválení předlohy, ale její posunutí do druhého čtení. Rozpravu provázely rozsáhlé kritické projevy opozičních poslanců, naopak poslanci ANO evidenci tržeb hájili. Některé opoziční strany si vysloužily kritiku za obstrukce.

Novela zákona o EET především reaguje na předloňské rozhodnutí Ústavního soudu, který část zákona zrušil. Rozšiřuje evidenci na další odvětví, která jí dosud nepodléhala, půjde třeba o služby řemeslníků. Části podnikatelů má usnadnit evidování tržeb tak, aby to mohli dělat bez připojení k internetu. Do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty přesouvá například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné nebo prodej řezaných květin.

Sněmovna neschválila návrh na zamítnutí předlohy již v prvním čtení, který vznesli Piráti a připojily se k němu ODS a TOP 09. Pro zamítnutí hlasovaly všechny opoziční strany. Neprošel ani návrh na vrácení předlohy vládě k dopracování, který vznesl Vojtěch Munzar (ODS).

Farmaceut: Češi jsou závislí i na nosním spreji. Byznys se změnil, doplňky stravy jsou k smíchu

sinfin.digital