„Uvazování pacientů je v zásadě normou.“ Ministr popsal stav psychiatrických nemocnic v Česku

ČTK

lup

Pacienti v psychiatrických nemocnicích jsou podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) často fyzicky omezováni. Uvazování je v zásadě normou, řekl dnes na společném jednání sociálních a zdravotních výborů Sněmovny a Senátu na téma reformy psychiatrické péče. Cílem reformy je mimo jiné přesunout z velkých psychiatrických nemocnic do ambulantní a terénní péče pacienty, u nichž to umožňuje jejich stav.

"Zmapovali jsme kvalitu péče v psychiatrických nemocnicích a mnohde není dobrá. Počet fyzických omezení pacientů je vysoký. Je v zásadě normou, že jsou pacienti uvazováni," řekl ministr. Česko podle něj spolupracuje na zlepšení stavu i s odborníky ze zahraničí. Už v roce 2003 kritizovaly Česko mezinárodní instituce kvůli používání takzvaných klecových lůžek.

Ostatní poslanci kritická vyjádření ministra mírnili. Podle předsedkyně zdravotního výboru Sněmovny Věry Adámkové (za ANO) odvádějí psychiatři v nemocnicích výbornou práci. "Ve chvíli, kdy vám do okresní nemocnice přivezou intoxikované dítě, máte dvě možnosti. Buď ho omezíte na svobodě, nebo ho utlumíte léky," řekl k tomu poslanec David Kasal (ANO).

Britská nevěsta džihádistů se nestačí divit. EU nechce zpět teroristy a dělá z nich bezdomovce

sinfin.digital