Kauza OKD: Řetězec špatných kroků, začal to Dlouhý, dokončil Bakala, říká šéf komise Černohorský

Předseda vyšetřovací sněmovní komise k OKD a poslanec Pirátů Lukáš Černohosrký v obsáhlém rozhovoru pro INFO.CZ popisuje nová zjištění v kauze OKD. Je to například neblahá role, kterou v celé kauze sehrál v první polovině 90. let minulého století tehdejší ministr hospodářství Vladimír Dlouhý. Svou odpovědnost v řetězci nešťastných nebo vysloveně špatných rozhodnutí má také vláda Miloše Zemana. O Bohuslavu Sobotkovi, stejně jako o Zdeňku Bakalovi, toho bylo v této souvislosti napsáno dost. Přesto Černohorský v rozhovoru rozkrývá souvislosti, které mohou být pro řadu lidí poměrně překvapivé. Mimo jiné se podivuje, jak laxně ke kauze stát po celé roky přistupoval.

Práce sněmovní vyšetřovací komise k OKD ještě neskončily, přesto, jaká jsou její základní zjištění?

Mezi ty, jež mohu už nyní zveřejnit, patří například nález, který na základě analýzy právních dokumentů tvrdí, že byl s největší pravděpodobností v 90. letech minulého století bytový fond vložen do vznikající společnosti OKD a.s. v rozporu se zákonem. Ohledně této věci jsme si nějaký čas posílali právní posudky s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, pochopitelně jsme komunikovali také s ministerstvem financí. Věnovali jsme se přitom nejen samotným právním problémem, ale také případným právním dopadům.

Zde je potřeba říct, že vyšetřovací komise nemá exekutivní pravomoc. Cokoli zjistíme, můžeme jen předat policii, správním orgánům, případně ministerstvu financí. Kontaktovali jsme je už s tím, že tam je problém se zákonem, který se za minulého režimu jmenoval zákon o osobním vlastnictví k bytům, později to byl zákon o vlastnictví bytů. A v zákoně o osobním vlastnictví k bytům se říkalo, že byty mohou být převáděny pouze stávajícím nájemníkům.

Matějka: Agrofert je obrovsky zadlužený a potřebuje vydělat, Češi musí myslet jinak

sinfin.digital