Bývalý prorektor UK Martin Kovář opisoval, potvrdila i celouniverzitní komise

ČTK

jj

Etická komise Univerzity Karlovy (UK) dnes potvrdila stanovisko etické komise Filozofické fakulty, že se bývalý prorektor univerzity Martin Kovář dopustil plagiátorství. Rozsah jeho opisování označila komise za významný. Vyplývá to ze stanoviska komise, které univerzita zveřejnila na facebooku. Na možné Kovářovo opisování upozornili loni tři doktorandi. Kovář v souvislosti s případem v prosinci rezignoval na funkci prorektora a ke konci roku odešel i z fakulty. Obvinění z plagiátorství už dříve odmítl, dnešní rozhodnutí komise nechtěl komentovat.

„Komise došla k závěru, že na řadě míst mají zkoumané texty charakter nápodoby cizího díla bez dostatečné identifikace zdroje, ze kterého bylo přejímáno. To naplňuje znaky plagiátorství v širším smyslu slova,“ uvedla celouniverzitní komise ve svém stanovisku.

Podle ní tak Kovář porušil obecně platné principy etiky vědecké práce, které určuje etický kodex UK. „Není podstatné, zda se tak stalo z nedbalosti nebo z úmyslu,“ dodala komise. Rozsah opisovaných textů byl podle ní významný.

Januš: Těžké časy rektora Zimy. Kvůli Kovářovi a Gerlochovi prožívá nejhorší období

sinfin.digital