Aby bylo Česko platným členem NATO, musí dávat na obranu více peněz, shodují se experti

ČTK

adk

Česká republika by měla investovat více do své obrany, pokud chce být platným členem NATO. V současné době Česko vydává místo slibovaných dvou procent HDP jen lehce přes jedno procento. Vstup do NATO před 20 lety zajistil České republice bezpečnost a připoutal ji k západní Evropě. ČTK to v souvislosti s výročím vstupu do Severoatlantické aliance řekli oslovení analytici, bezpečnostní experti nebo někdejší představitelé armády.

Členství v NATO udělalo z České republiky součást Západu. Země se tak zbavila mylné představy, že Československo mohlo sloužit jako most mezi východem a západem, díky které v minulosti skončila v mocenské sféře vlivu jiné velmoci," sdělil ČTK Petr Boháček z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO).

Matúš Halás z Ústavu mezinárodních vztahů upozornil na situaci Ukrajiny a Gruzie, které se na rozdíl od mnoha jiných států bývalého východního bloku členy NATO nestaly. "Má to pro ně nedozírné následky. Ukrajina přišla o Krym a na východě jejího území se dosud bojuje. Gruzie zrovna tak definitivně ztratila kus svého území ve válce s Ruskem v roce 2008," uvedl.

Pokud by ČR do aliance nevstoupila, hrozily by jí podle někdejšího předsedy Vojenského výboru NATO Petra Pavla větší tlaky na neutralitu země, což by považoval za nebezpečné. Upozornil na polohu Česka ve středu Evropy, přes který vedou komunikační trasy. Považuje za iluzorní, že by ostatní země její území v případě války obcházely.

Turistika v Alpách v ohrožení. Sedlák má platit za to, že jeho kráva zabila ženu

sinfin.digital