Hamáček podpořil ministra Petříčka. Chtěl by ho ve vedení ČSSD

ČTK

lup

Předseda ČSSD Jan Hamáček by chtěl ve vedení ČSSD ministry i komunální a regionální politiky. Pochválil spolupráci s Romanem Onderkou, který by měl být na nadcházejícím stranickém sjezdu v Hradci Králové jediným kandidátem na prvního místopředsedu. Do vedení chce Hamáček ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který to dříve svázal se svým dalším působením v roli ministra. Novinářům Hamáček také řekl, do sociální demokracie vstoupí do sjezdu ministr zemědělství Miroslav Toman. ČSSD ho do této funkce jako nestraníka nominovala.

Hamáček, který s největší pravděpodobností obhájí funkci v čele sociální demokracie, zmínil vedle Onderky a Petříčka na dotaz, koho by chtěl do stranického vedení, i další jména. Jednalo se o ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, místopředsedu Sněmovny Tomáše Hanzela a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu. "Výběr je relativně široký a delegáti rozhodnou," uvedl Hamáček.

Za ne úplně šťastné Hamáček pokládá dřívější Petříčkovo vyjádření, že pokud na sjezdu neuspěje, zváží setrvání v ministerské funkci. Petříček o víkendu svá dřívější slova mírnil. Hamáček zdůraznil, že je s ním v čele diplomacie spokojený. "Dělá prozápadní, proevropskou, proalianční politiku, což je i politika sociální demokracie," řekl. Na sjezdu bude Petříček mít Hamáčkův hlas.

Kauza OKD: Řetězec špatných kroků, začal to Dlouhý, dokončil Bakala, říká šéf komise Černohorský

sinfin.digital