Kontroverzní kontroly kotlů bude řešit Ústavní soud. Obrátila se na něj pravice

ČTK

Poslanci TOP 09 a ODS dnes u Ústavního soudu napadli kontroverzní novelu zákona o ochraně ovzduší, podle které mohou úřady kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích. TOP 09 o tom informovala v tiskové zprávě. Podle pravicové opozice odporuje ústavě fakt, že úřady mohou ke kontrolám přímo v domácnostech přistoupit bez předchozího rozhodnutí soudu.

Novela prošla Sněmovnou loni v září. Pravicová opozice už tehdy avizovala, že se kvůli nové úřední pravomoci, spojené i s možností ukládat pokuty, na Ústavní soud obrátí. „Jsme přesvědčeni, že obstojíme. Důvodů máme několik, ačkoliv je Ústavní soud nejvyšší autoritou a nakonec to rozhodne. My jsme už při tvorbě oslovovali odborníky na ústavní právo," reagoval na ústavní stížnost ministr životního prostředí Brabec (ANO). Aktivita opozice je podle něj součástí předvolebního boje.

Pravice u soudu namítá, že zákon porušuje ústavní právo na nedotknutelnost obydlí. "Nepodceňujeme ani ochranu zdraví, ani ochranu životního prostředí. Není ale možné zneužívat tyto úctyhodné motivy ke snižování ochrany lidských práv a svobod," uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jak se hospody vyhýbají EET?

sinfin.digital