Hamáček odrazil Zemanovce v ČSSD. Jeho pozice je nyní neotřesitelná, má jasno Znoj

Politolog Milan Znoj v rozhovoru pro INFO.CZ připomíná jednu zásadní okolnost týkající se pozice Jana Hamáčka ve vedení sociální demokracie. A to příznivce Miloše Zemana sdružené kolem platformy Zachraňme ČSSD, mezi jejíž zakladatele patří například Michal Hašek. Před rokem se totiž podle Znoje situace jevila tak, že byl Hamáček do čela strany zvolen pouze na čas. „Čekalo se, že rok do řádného sjezdu využijí Haškovci sdružení v platformě Zachraňme ČSSD k tomu, aby konečně zvrátili poměry ve straně ve svůj prospěch a zajistili, že prezident Zeman bude mít v parlamentu svou stranu. Nic z toho se ale nestalo,“ připomíná Znoj.

Podle něj se jedná o okolnost, kterou si je třeba před nadcházejícím sjezdem sociálních demokratů připomínat, a to se všemi důsledky. „Jiří Zimola se ve vedení strany dostal do izolace a v listopadu odstoupil z pozice prvního místopředsedy. Jan Hamáček naopak našel podporu u jihomoravského Romana Onderky, dříve z Haškovy stáje,“ upozorňuje Znoj.

Právě tento tandem totiž povede po víkendu sociální demokraty do dalších politických bojů. Hamáček obhajuje post předsedy, Onderka usiluje o pozici prvního místopředsedy, ani jeden z nich přitom nemá protikandidáta.

Babiš může řešit své ministry. My výměnu těch našich nechystáme, tvrdí Onderka

sinfin.digital