Sjezd ČSSD: Hamáček má zvolení jisté. Zásadní střet ale svede o Petříčka a stanovy

Sociální demokraté se po roce opět sjíždějí do Hradce Králové na volební sjezd. A zatímco se loni touto dobou přeli o vstup do vlády s Andrejem Babišem, letos se situace jeví o poznání klidněji. Jan Hamáček nemá v boji o post předsedy protikandidáta. Stejně na tom je Roman Onderka, který se jako jediný uchází o post prvního místopředsedy. Velká tlačenice není ani o místa řadových místopředsedů. Přesto nelze říct, že by nás čekal nudný sjezd. Předně: dorazí prezident Miloš Zeman, což vyvolá rozruch samo o sobě. Ale především, Hamáčka čeká střet o ministra zahraničí Tomáše Petříčka a novou verzi stanov.

„Souhlasím s tím, že hlasování o kandidatuře Tomáše Petříčka na místopředsedu bude jedním z klíčových témat sjezdu. Vedle Jany Maláčové se jedná o nejviditelnější novou tvář ČSSD, na něž by strana mohla případně začít nabalovat část svých bývalých – či nových – voličů,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ politolog Ladislav Cabada.

Politický analytik Lukáš Jelínek v této souvislosti připomíná, že Petříček disponuje v rámci vyvažování a vyjednávání podporou svého předsedy. „Názorově jsou si blízcí, byť je Hamáček v současnosti opatrný, a za Petříčkem stojí vlivná pražská ČSSD. Jeho výměna ve vládě je nereálná. Je též dost pravděpodobné, že se místopředsedou stane, už proto, že letos není tolik silných protikandidátů jako v minulosti. Sociální demokracii může obstarat 'doplňkový sortiment' – voliče mladší, městské, liberálnější, proevropštější,“ uvažuje Jelínek v rozhovoru pro INFO.CZ.

Hašek: Je třeba mě zabít, vadím kvůli Zemanovi i svým názorům, za Sobotky to byla genocida

sinfin.digital