ANALÝZA: Zapomeňte na Huawei a jádro, Babiš bude s Trumpem řešit především obranu

Přestože v Česku převládá dojem, že si premiér Andrej Babiš vysloužil pozvání do Bílého domu, kde bude ve čtvrtek mluvit s Donaldem Trumpem, kvůli tvrdému postoji vůči čínské firmě Huawei, realita je poněkud jiná. Podle informací INFO.CZ se velká část několikadenní návštěvy ministerského předsedy ve Spojených státech bude točit především kolem obrany a role Česka v NATO. Napovídá tomu i složení české delegace, jejímiž členy jsou náměstek ministra obrany Jakub Landovský a bývalý velvyslanec ČR při NATO i EU a současný náměstek ministerstva zahraničí pro bezpečnost Martin Povejšil.

Babiš se s Trumpem setká ve čtvrtek odpoledne v Oválné pracovně Bílého domu a potom se oba muži i se svými delegacemi přesunou na téměř hodinové uzavřené jednání. Na něm kromě výše jmenovaných Čechů nebude chybět prakticky žádná z výrazných postav současné Trumpovy administrativy. Kromě viceprezidenta Mikea Pence, ministra zahraničí Mikea Pompea a velmi výrazného poradce Johna Boltona nebude chybět ani vrchní ředitelka pro evropské a ruské záležitosti Národní bezpečnostní rady Fiona Hillová.

Mimořádně zajímavá žena je jednou z největších amerických odbornic na ruského prezidenta Vladimira Putina, je ostatně spoluautorkou knihy Mr. Putin: Operative in Kremlin (Putin: Agent v Kremlu). Trump měl v minulosti s Hillovou spory, ale když se naposledy setkal s Putinem v Helsinkách, odbornice na Rusko už u toho nechyběla.

Půr: Návod, jak vytvořit novodobou Johanku z Arku a obzvlášť odporného nepřítele

sinfin.digital