Policie byla kvůli tendrům i u Faltýnka doma. Tohle mu z USA vzkazuje Babiš

ČTK, lup

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) dnes zasahovali i u místopředsedy hnutí ANO a předsedy poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka. Novinářům Faltýnek řekl, že se zásah týká tendru na mýtný systém. Policii předal svůj telefon a počítač. Faltýnkův advokát Josef Bartončík řekl ČTK, že Faltýnek není mezi podezřelými. Předseda ANO a premiér Andrej Babiš řekl novinářům v USA, kde je na státní návštěvě, že věří tomu, že Faltýnek z kauzy vyjde s čistým štítem. Žalobci uvedli, že se zátah týkal tendrů, které řešil ÚOHS, a nikdo nebyl obviněn.

Detektivové zasahovali dopoledne ve Faltýnkově pražském bytě a odpoledne i v jeho domě v Prostějově. "Týká se to vyšetřování kolem mýtného tendru. To je vše, víc k tomu nevím," řekl v Prostějově Faltýnek novinářům. "Předal jsem počítač a telefon. Žádné jiné dokumenty k tomu nemám," doplnil.

"Není zadržený a není ani v okruhu podezřelých," řekl Faltýnkův advokát Bartončík. "Není to trestní věc, která by jakkoli směřovala vůči panu Faltýnkovi," dodal.

Premiér Babiš zatím s Faltýnkem o dnešních zásazích policie nemluvil. "Firmu Kapsch (která provozuje mýtný systém v Česku) jsem dlouhodobě kritizoval. Už ten první tendr byl zvláštní a my jsme vysoutěžili o miliardu levnější mýto bez Kapsche, který neuspěl a dělal asi všechno pro to, aby uspěl," řekl médiím. "Já jsem přesvědčen o tom, že pan Faltýnek z toho vyjde jako v minulosti s čistým štítem," dodal Babiš.

Může nahradit Macrona? Z levicového excentrika je nová hvězda francouzské politiky

sinfin.digital