Češi jsou větší gurmáni a dávají si lepší vína než cizinci, říká český michelinský kuchař

Petr Holec

Nová restaurace známého šéfkuchaře Jana Punčocháře, který doteď vedl kuchyni luxusního Grand Cru a byl i porotcem v poslední řadě televizního pořadu MasterChef, bude mít hned dva názvy. A ve znaku cibuli. „Proč? Protože základem každého dobrého českého jídla je cibule,“ vysvětluje v rozhovoru pro INFO.CZ Punčochář. A dva názvy, U Matěje 1 a Stůl JP proto, že jde vlastně o dva různé podniky v jednom: zatímco U Matěje 1 bude spíš kvalitní „hospodou“ s moderní českou kuchyní, Stůl JP má být klasický fine diningový chef´s table. Současně jde o restauraci s unikátní vlastnickou strukturou.

Pořád platí, že otvíráte na apríla, tedy prvního dubna? Neznám snad restauraci, která by otevřela v původně plánovaném termínu.

Ano, pořád platí apríl. Prvního dubna začne zkušební provoz a prvního května pak otevřeme oficiálně. Nejdřív ale jen větší restauraci, menší fine diningová část by měla fungovat až od června.

Takže to není apríl?

Ne, není. I když to na místě pořád vypadá, jako bychom měli otevřít tak za tři roky.

Co že jste si pro svůj nový podnik vybral zrovna bývalou zahradní hospodu U Matěje, sídlící přece jen stranou nad Juliskou?

Místo vybral jeden z hostů Grand Cru, který bydlí na Hanspaulce a to místo dobře zná. Když jsem tam přišel, hned na mě dýchla zvláštní atmosféra. A hlavně se mi líbí, že se sem vejdou ty dva různé koncepty, což jsem vždycky hodně chtěl. A nebojím se toho, že je to místo stranou. Dnes fungují dobré restaurace i kolem Prahy, lidi už se naučili za lepším jídlem jezdit.

U Matěje 1 bude kvalitní česká hospoda, pro níž jste měl vždycky slabost, i když jste většinu života vařil spíš fine dining?

Ano. Líbí se mi na tom, že k modernímu českému jídlu si můžete dát dobré pivo i skvělý rakouský ryzlink nebo veltlín Smaragd. A to u nás zatím nikde není. Nebo o tom aspoň nevím.

sinfin.digital