Konec Klause mladšího? Poslanecký klub ODS ho vyzval k odchodu

lup

Poslanec ODS Václav Klaus mladší si úterním výrokem na plénu sněmovny, kde při debatě o GDPR sáhnul po příměrech k židovským transportům za války, pořádně zavařil. Poslanecký klub strany se večer usnesl, že „svým jednáním dlouhodobě poškozuje ODS“ a vyzval ho k odchodu. Klaus ČTK řekl, že výzvě nevyhoví a pokud bude vyloučen, obrátí se k voličům. 

Klaus mladší úterními slovy přidělal starosti stranickým špičkám. Hned ten den se za jeho výroky musel omlouvat šéf strany Petr Fiala, když série kritických poznámek poslanců z dalších stran přesáhla únosnou mez. Sám Klaus cítil, že přestřelil, a snažil se zpětně svůj výrok zmírnit. „Příměr možná byl drsný, ale v jádru sedí,“ uvedl.

Klausova slova zazněla při projednávání nových pravidel ochrany soukromí, navazujících na unijní nařízení známé jako GDPR. Poslanec si při tom chtěl postěžovat, že zákonodárci až příliš často musejí zvedat ruku kvůli unijní legislativě. „Mně to připomíná něco jako židovský výbor, jo, když nám řekli, že máme vypravit transport, a my jenom tak jako rozhodujeme, že ty nemocné ženy ještě nepošleme, ty půjdou až příštím vlakem, ale jinak prostě děláme to, co nám řeknou,“ řekl Klaus podle ČTK.

Palička: Židovské výbory poslance Klause

sinfin.digital