Nesmíte se nechat zlomit. Dnešní doba potřebuje nové Rašíny, říká pro INFO.CZ jeho pravnučka

Alois Rašín patří k nejvýznamnějším osobnostem dějin samostatného Československa. V posledních měsících je jméno prvorepublikového ministra financí často skloňováno, a to zejména v souvislosti se stým jubileem vzniku československé, potažmo české koruny, na němž má Rašín zásadní podíl. Jedním z těch, kdo udržují Rašínův odkaz, je i jeho pravnučka Karolina Breitenmoser-Stransky žijící ve Švýcarsku, která během své návštěvy Prahy poskytla INFO.CZ rozhovor.

Českou republiku navštěvujete poměrně často. Aktuálně slavíme sté výročí vzniku československé, potažmo české koruny, na němž měl váš pradědeček významný podíl. Vzbuzuje ve vás kvůli tomu návštěva rodné vlasti silnější emoce?

Vracím se pravidelně, čím dál tím víc a vždycky jsem se tu cítila tak trochu doma. Teď je ten pocit možná silnější než kdy předtím. I proto, že mě tu různí lidé zapojili do různých vzpomínkových akcí. Přijde mi, že celkové povědomí o Aloisi Rašínovi je silnější. A zjišťuji i to, že lidé jsou spokojení s tím, že se o něm mluví. A nejen o něm, že je tu obecná poptávka mluvit o důležitých historických osobnostech.

Potěšilo vás, že Poslanecká sněmovna schválila na návrh poslance Jana Skopečka (ODS), s nímž jste se rovněž sešla, usnesení připisující Aloisi Rašínovi jeho zásluhy o národní měnu?

Určitě, je to pro mě velká čest a vážím si toho. Ono ostatně už v roce 1923 se instituce přestaly o Aloise Rašína zajímat a neměly chuť ho nějak vyzdvihovat. Po roce 1948 to nabralo úplně strašlivých rozměrů. Rašínem bylo pohrdáno do té míry, že nemohl být ani pohřben. Dnes se o něm mluví a připomínají se jeho zásluhy. Na druhou stranu je správné i to, že se o něm mluví kriticky. I chyby se musí reflektovat. Jejich opomíjení a vytváření mýtů o historických osobnostech není o nic lepší, než snaha určité osobnosti démonizovat, nebo je uvrhovat v zapomnění.

Berete to tak, že v současné době se Alois Rašín konečně dočkal docenění?

Dříve se o něm také hovořilo, ale negativně. Ve světle stého výročí založení Československa a letos stého výročí české koruny je Rašín významnou postavou. Svým způsobem stál nejen u zrodu samostatného státu a měny, ale stal se i obětí boje za ně. Už před 1. světovou válkou byl za snahy o osamostatnění odsouzen k smrti za protistátní činnost proti Rakousku a poté, co už jeho vysněné Československo pět let existovalo, byl zastřelen. Paradoxem je, že v moderních dějinách byl ve funkci na našem území zavražděn jen on a Heydrich. Dvě zcela nesrovnatelné a úplně odlišné osobnosti.

Palička: Rašínovy zásluhy o korunu se sluší připomenout, hysterie obhájců eura je zbytečná

sinfin.digital