Konec kauzy Lukáše Nečesaného. Vrchní soud ho po šesti letech pravomocně zprostil viny

ČTK

lup

Pražský vrchní soud pravomocně zprostil Lukáše Nečesaného viny z pokusu o vraždu kadeřnice. Případ se stal před šesti lety, krajský soud postupně vynesl pět rozsudků. Mladík nejprve dvakrát skončil ve vězení, kde si odpykal celkem dva roky, a na svobodu se pokaždé dostal díky zásahu Nejvyššího soudu. Nový senát krajského soudu pak Nečesaného dvakrát osvobodil, s čímž vrchní soud původně nesouhlasil.

Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička uvedl, že dnešní rozhodnutí je špatné, ale že vzhledem k procesní situaci neměl lepší možnost. Řekl, že odvolání státní zástupkyně proti zprošťujícímu verdiktu zamítl, přestože její odvolací námitky byly oprávněné. "Za současné procesní situace nelze vinu prokázat. (...) Nemůžeme nutit soud prvního stupně k tomu, jakým způsobem má hodnotit důkazy. Navíc už jsme to jednou udělali a nalézací soud na naše výtky v podstatě nereagoval," podotkl soudce.

Nečesaný při odchodu ze soudní síně stručně řekl novinářům, že se nyní bude věnovat práci a rodině. Jeho advokát Oldřich Chudoba řekl ČTK, že délka soudního řízení byla neúnosná. "Z pozice trvání procesu je dobře, že už to skončilo a že je to definitivní rozhodnutí. Znamená to konec této etapy - musíme počkat na to, jestli bude ze strany státního zastupitelství ještě podáno dovolání," poznamenal. Případnou žádost o odškodnění od státu za dobu strávenou ve vězení prý s klientem zatím neprobíral. "To vůbec není na pořadu dne, řešili jsme úplně jiné otázky," uzavřel.

sinfin.digital