Chystáme Radiožurnál Sport a do Prahy zveme Gorbačova, říká šéf ČRo René Zavoral

Jan Januš

Český rozhlas má velké plány. Během hokejového mistrovství světa spustí Radiožurnál Sport, v listopadu rozsáhle oslaví 30. výročí sametové revoluce, možná i s Michailem Gorbačovem a Lechem Walesou. V prosinci pak představí největší audioportál v České republice Mujrozhlas.cz. Nabídku podcastů bude rozšiřovat průběžně. „V dubnu spustíme Zpravodajský podcast. To bude speciální zpravodajská dvacetiminutovka, audiovizuální stopa, kterou bychom chtěli distribuovat hlavně prostřednictvím sociálních sítí,“ říká ve velkém rozhovoru pro INFO.CZ generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Vrací se i k nedávnému dění spojenému s Petrem Fischerem či Jiřím Černým nebo k propouštění v rozhlasu.

Co chystá Český rozhlas na letošní rok a co už má za první čtvrtletí za sebou?

Z toho, co máme za sebou, bych vyzdvihl speciální vysílání z Hlavního nádraží připomínající tragické události z 15. března 1939. To je jedna z věcí, kterou jsme chtěli letošní rok zahájit. Devítková výročí totiž budou v našem vysílání hodně rezonovat. Pokud se podívám na měsíce, které jsou před námi, tak v květnu nás čeká mistrovství světa v hokeji. Připravujeme speciální sportovní vysílání, něco, čemu zatím říkáme Radiožurnál Sport. Bude to speciální sportovní kanál, vysílaný v systému DAB+, přes internet a podobně. Vyzkoušeli jsme si to už olympijským speciálem v loňském roce, letos tento projekt vzkřísíme. Nebudeme se věnovat jen hokeji, ale také fotbalové lize a dalším sportům. Kanál Radiožurnál Sport bude takto fungovat po dobu mistrovství, tedy 14 dní.

Měl bych připomenout i festival Prix Bohemia Radio, který se odehraje na začátku dubna v Olomouci. Je to 35. ročník, v Olomouci letos bude už počtvrté, je to univerzitní město. Chceme totiž, aby rozhlasovou produkci a výrobu poznávali hlavně mladí lidé, což se opravdu daří.

Smoljakův syn bojuje se Svěrákem a Českým rozhlasem o autorská práva na Cimrmana

sinfin.digital