Legalizujme kokain, budeme si ho vybírat jako rajčata, říká anarchokapitalistka

Michael Durčák

Anarchokapitalistická aktivistka a studentka medicíny Tereza Urzová (26) je v českém veřejném prostoru známá především díky propagaci bezstátního uspořádání společnosti na principu volnotržní ekonomiky. S manželem rozjeli projekt Svobodného přístavu, který financují čistě díky podpoře dárců, podporovatelů a spřízněných fanoušků anarchokapitalismu. Předně však budoucí doktorku fascinuje problematika psychoaktivních látek, se kterými by ve své budoucí psychiatrické praxi ráda pracovala. „Ale zlepšení informovanosti rozhodně nespadne z nebe, to je úkol, který před námi leží na mnoho příštích let, po kterém bych se legalizace už vůbec neobávala,“ dodává.

Jste známá jako propagátorka legalizace veškerých drog. Včetně tvrdých. To je v české společnosti dost extrémní pozice. Proč ji zastáváte?

To je celkem vzato jednoduché. Od 80. let 20. století vedeme válku proti drogám, která vlády po celém světě stála miliardy dolarů. Nejenže by tyto prostředky mohly být využity smysluplněji, ale dopady militarizovaného boje proti drogám jsou mnohem ničivější než návykové látky samotné. A to už vůbec nepočítám oběti, kterých si válka proti drogám po celém světě vyžádala nespočet.

Vy si skutečně myslíte, že pokud by se podpora protidrogových programů a kupříkladu prostředky použité na boj s narkomafií seškrtaly na minimum, pomohlo by to k vyřešení problému s drogami?

Zaprvé, protidrogové programy samy o sobě mají smysl, pokud jsou osvětového charakteru, nebo se snaží upozornit na případná rizika spojená s užíváním drog. Případně pokud se řeší pomoc uživatelům psychoaktivních látek. Speciálně protidrogové programy, které jezdí do základních a středních škol po republice se však zaměřují jen a pouze na strašení, ne na objektivní informování. To považuji za kontraproduktivní. Co se týče druhé částí otázky, tak peníze vedené například na boj s uměle vytvořenou kriminalitou kolem drogy by se daly využít třeba k lepší pomoci pacientům se závislostí, nebo na zdravotnický výzkum. Právě teď ve Spojených státech probíhá závěrečná fáze testování látky MDMA (extáze), která má skvělé výsledky s léčením pacientů s posttraumatickou stresovou poruchou. Mimochodem, celý výzkum je placený z peněz od dárců. Federální vláda na něj neposlala ani dolar, což by mohla, kdyby nevyhazovala peníze z okna snahou o kriminalizaci látek, které by v některých případech mohly léčit.

Nový předseda KDU-ČSL vyhlašuje boj exekucím. A napříště chce resorty školství a práce

sinfin.digital