Drobil: Nikdo tu nechce vládnout, všichni jsou podělaní strachy. ODS může brzy skládat koalici

ODS už se očistila a má na to být silou, která bude sestavovat příští vládu. V rozhovoru pro INFO.CZ to říká exministr životního prostředí a bývalý místopředseda občanských demokratů Pavel Drobil. Reflektuje při tom předchozí pád strany a zamýšlí se nad tím, co české politice přinesl dlouholetý boj s korupcí. Jeho efektem podle Drobila je, že tu dnes politici nechtějí sebevědomě vládnout a převzít odpovědnost. Drobil, který v současnosti zastává post předsedy ODS v Moravskoslezském kraji, v rozhovoru mluví taky o peripetiích kolem Ivana Langera či Václava Klause ml., nebo o své budoucnosti ve vysoké politice.

Příští rok to bude deset let, co jste se stal ve vládě Petra Nečase ministrem životního prostředí. Jak na tu dobu dneska vzpomínáte?

Byl jsem ve svém živlu. Bavila mě samotná kampaň, byl jsem připravený vést ODS v Moravskoslezském kraji. V danou chvíli nikdo nepočítal s tím, že budeme sestavovat vládu. Predikce byly takové, že je budoucím premiérem Jiří Paroubek. Nakonec jsme ale vládu navzdory volebnímu vítězství sociální demokracie sestavovali my. V tom okamžiku ale pro mě osobně nastal první moment, který bych označil za zklamání nebo rozčarování.

Co máte na mysli?

Člověk, kterému je sedmatřicet, by měl být zcela jistě za nabídku být ministrem rád a měl by ji se vší pokorou přijmout, nicméně já se dva roky předtím systematicky připravoval na post ministra průmyslu. A nakonec jsem byl nominován na post ministra životního prostředí. Nebylo to pro mě vůbec jednoduché, mimo jiné také proto, že jsem si v oněch dvou letech vytvářel tým expertů a poradců. Najednou jsem se de facto ocitl na opačné straně hřiště.

Václava Klause mladšího vyloučili z ODS. Nebyl podle vedení loajální k hodnotám strany

sinfin.digital