Klausovi mladšímu nejde o sněmovnu, buduje si zázemí pro kandidaturu na prezidenta

Ohlášený vznik nového politického projektu Václava Klause mladšího není míněn ani tak směrem k příštím volbám do poslanecké sněmovny jako spíše zázemí pro kandidaturu na prezidenta. Shodují se v tom experti oslovení redakcí INFO.CZ. „Osobně bych smysl nové strany pro Václava Klause ml. viděl spíše jako určitého nosiče a podpory v příštích prezidentských volbách, než jako něco, co by bylo schopné se výrazně prosadit ve volbách do sněmovny,“ říká například politolog Lubomír Kopeček.

Jeho kolega Ladislav Cabada pak připomíná, že bylo již delší dobu jasné, a tedy již předtím, než byl vyhozen z ODS, že se Václav Klaus mladší pokusí založit novou politickou stranu. „Také ideový profil se obecně dal vytušit: protiintegrační postoje, antiliberalismus, panslovansky založený nacionalismus s příměsí tradicionalismu,“ vypočítává základní body ideového ukotvení příští strany Václava Klause.

Odkaz na rodinu, o kterém se syn exprezidenta zmínil, je podle Cabady zjevně založen na „ochraně tradičního soužití muže a ženy“. A pokud jde o zacílení na venkov, Cabada má za to, že se kryje s volební podporou Miloše Zemana v prezidentských volbách. „Snaha převzít voliče SPD a části ODS se asi také dala čekat, názory VK mladšího se k SPD, ale v některých tématech i KSČM, dlouhodobě posouvaly.“

Drobil: Nikdo tu nechce vládnout, všichni jsou podělaní strachy. ODS může brzy skládat koalici

sinfin.digital