Nacisty konec války neodradil. Na Moravě stříleli v dubnu 1945 i děti a házeli je do ohně

Aneta Černá

Válečného hrdinu si většina z nás představí možná jako ostříleného muže s pistolí po ruce, který se nebál vzdorovat nacistům, ani komunistům. Tato románová představa ale značně přehlíží všechny, kdo těmto odbojářům a partyzánům umožnili takové hrdinství prožívat. Třeba tím, že jim obstarali jídlo, nocleh, nebo jen vyprali prádlo. Bez těchto „obyčejných“ hrdinů by ti známí nedokázali fungovat. Do učebnic se většinou tyto statečné ženy a mužové nedostávají, přestože častokrát zaplatili životem. Platí to i v případě vypálení vesnice Ploština, kde na sklonku války nacisté brutálně umučili a upálili 24 místních za to, že pomáhali partyzánům. Od tragédie dnes uplynulo 74 let.

„Já jsem tu spáleninu cítila rok. Furt jsem to pečené lidské maso cítila. To bylo hrozné,“ vzpomíná na 19. duben 1945 ve sbírce Paměti národa Božena Húšťová. Ten den jí nacisté v pasekářské vesnici Ploština na Valašsku upálili 22letého bratra. Rodina stejně jako další místní obyvatelé pomáhala partyzánům, kterých se podle Húšťové pohybovalo v okolí někdy až šedesát. V den zásahu jednotek SS se ale všichni bojovníci v ilegalitě stačili skrýt a nacisté tak zmasakrovali pouze místní drobné rolníky.

Partyzáni přišli z Ruska. Místní jim poskytli jídlo i úkryt

V průběhu roku 1944 začalo být jasné, že válka se chýlí ke konci. V srpnu 1944 spojenci osvobodili Paříž a na podzim rudá armáda začala postupovat přes Maďarsko. I partyzánské hnutí v protektorátě proto sílilo. Na Moravu se vlivem Slovenského národního povstání dostali východní výsadkáři z 1. československé brigády Jana Žižky, ke kterým se začali přidávat partyzáni z jiných skupin i místní a vytvořili oddíl Ploština. Podle Húšťové, které bylo v posledním roce války právě 16 let, se v okolí Ploštiny a samoty Ryliska, kde žila s otcem, nevlastní matkou a sourozenci, objevili partyzáni na Vánoce 1944.

Nacisté ho mučili 17 měsíců, ale nezradil. Odbojáře Pecháčka pak rozsápala cvičená doga

sinfin.digital