Vláda nic velkého neudělala. Její politika je krátkozraká a Babiš dluží lidem odpovědi, říká Bartoš

Koalice ve čtvrtek prakticky odignorovala mimořádnou schůzi sněmovny, většina ministrů včetně premiéra Andreje Babiše, který byl plánovaně v zahraničí, na jednání ani nedorazila. Opozice se proto chystá svolat mimořádnou schůzi sněmovny znova. „Myslím si, že nám nezbývá nic jiného, než takto apelovat na premiéra, aby odpověděl na naše otázky a vysvětlil, jakou má vláda strategii v rozličných oblastech, kde jsou nyní i podle nezávislé zprávy NKÚ problémy,“ říká k tomu pro INFO.CZ předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Jak se dalo čekat, vláda, prakticky všichni ministři, dnešní mimořádnou schůzi odignorovali…

Byli tady tři ministři za hnutí ANO a předseda ČSSD, vicepremiér Jan Hamáček. Ten se tady ale jenom mihnul. A černého Petra si vytáhla ministryně financí Alena Schillerová, která jako jediná z vlády vystoupila. Z její strany to byl evidentně spíše marketingový prefabrikát. Z řady věcí, které ve svém vystoupení četla, bylo zřejmé, že nezná historické konsekvence některých událostí. Zkrátka několikrát neříkala pravdu.

Nejvíc mě překvapilo, že tuto mimořádnou schůzi předseda sněmovny naplánoval na dnešek přesto, že musel vědět, že je premiér na jednání v Bratislavě.

Myslíte, že to byl z jeho strany záměr?

Budeme se na něj obracet a budeme požadovat vysvětlení. Pokud to byla nedbalost, tak bych skoro řekl, že dost velká.

Premiér se nechal slyšet, že jde o zbytečnou schůzi a že tady leží asi dvě stě zákonů a že by je měla sněmovna radši schvalovat…

No vidíte, a Jaroslav Faltýnek si tady minulý týden pochvaloval, jak to tady funguje a jak se schvalují zákony. Problém ale je, a říká to i zpráva NKÚ, že jde skoro výhradně o malé šolichy, o dílčí úpravy. Ze strany vlády nejde o žádné smysluplné a potřebné reformy. Tady někde přidá, jinde ubere.

Macura: Faltýnek je mazaný lišák. Jeho kauza je nešťastná, ale nevěřím, že by si naběhl na vidle

sinfin.digital