Co zbývá české levici? Doufat v nejlepší a připravovat se na nejhorší, tvrdí filosof

O kondici nejen české levice vedl reportér INFO.CZ Vratislav Dostál rozpravu s politickým filosofem Martinem Vrbou. Socialisté všech denominací jsou podle něj už zbytečně dlouho v antikomunistické defenzivě, když mají pocit, že se musí za každou cenu vyhnout jakýmkoli kontroverzím, aby nebyli spojováni s bolševismem. „Tato nesnesitelná opatrnost nás mimo jiné dostala do absurdní situace, kdy například progresivní daň z příjmů je chápána bezmála jako extrémně levicové opatření, ačkoliv je ve většině moderních zemí naprostým civilizačním standardem,“ říká Vrba.

Před časem jsi mi v jedné debatě řekl, že považuješ liberální levici za slepou uličku. Moje první otázka tedy zní: proč?

Slepou uličkou lze bezesporu sebevědomě kráčet – a po nějakou dobu i úspěšně – nicméně jednoho dne zákonitě narazíme na nepřekonatelnou překážku, kterou dnes představuje na prvním místě klimatická krize. Její efektivní řešení je takřka úplně mimoběžné s tím, co je dnes považováno za „politicky průchodné“. Vezmeme-li do důsledku to, co dnes tvrdí klimatičtí vědci, tedy že máme posledních deset let na nějakou zásadnější transformaci našich fosilních ekonomik, prakticky by to znamenalo všeobecnou mobilizaci, podřízenou jedinému společnému účelu. V moderních dějinách se něco takového naposledy stalo během Rooseveltovy transformace amerického hospodářství na válečnou ekonomiku.

100. výročí: Říjnová revoluce pomohla kapitalismu osvojit si lidskou tvář, tvrdí filosof Hauser

sinfin.digital