Úspěch české ekonomické diplomacie: Bulharsko kupuje 300 policejních škodovek

Bulharští policisté budou už zanedlouho jezdit v českých vozech značky Škoda, kterých tamní ministerstvo vnitra nakoupí 344 kusů. Jedná se o velký úspěch české ekonomické diplomacie, na vyjednávání se podílel i český velvyslanec v Bulharsku Dušan Štrauch. Pro INFO.CZ obchod okomentoval náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.

Automobily značky Škoda se těší celosvětové oblibě a představují pro Česko cenný exportní artikl. Kupříkladu v Izraeli se tuzemská značka stala tak populární, že v roce 2016 šlo o nejprodávanější evropskou značku. O jejích kvalitách se již brzy bude moci přesvědčit i bulharská policie. Tamní ministerstvo vnitra zakoupilo 344 vozidel, která momentálně prochází speciálními úpravami, aby mohla být do konce května předána a uvedena do provozu. Mezi Bulhary se Škoda rovněž těší dobré pověsti, v loňském roce šlo o čtvrtou nejprodávanější značku nových automobilů.

V tendru vypsaném před třemi lety Škoda porazila francouzský Peugeot a jihokorejskou automobilku Kia. Jedná se o úspěch nejen českého automobilového průmyslu, ale i naší ekonomické diplomacie. Na jednáních s bulharským ministerstvem vnitra se osobně podílel český velvyslanec v Bulharsku Dušan Štrauch, díky jehož přičinění nyní výhradní prodejce automobilů značky Škoda v Bulharsku, společnost Euratek, finišuje dodávku více než tří set policejních vozidel v ceně přesahující 87 milionů korun bez DPH.

Insider: Politická korektnost se převrátila na jednu stranu, říká český bulvární guru

sinfin.digital