Padlým vojákům nadávají do žoldáků jen primitivové, říká generál Karel Řehka

Jan Januš

Generál Karel Řehka, zástupce velitele Mnohonárodní divize severovýchod NATO v polském Elblagu se zkušenostmi ze speciálních sil a zemí bývalé Jugoslávie i Afghánistánu, obdržel Cenu Arnošta Lustiga. „Předsunutá přítomnost NATO v Pobaltí a v Polsku je svým způsobem nástrojem odstrašení. Jedním dechem ale vždy dodáváme, že s Ruskem je potřeba komunikovat. Odstrašujeme, ukazujeme, že jsme soudržní, rozhodní a připraveni reagovat kdykoliv by byl problém a někdo nás napadl. Nechceme ale eskalovat, aliance se snaží o otevřený dialog. A říkáme, že Rusko není nepřítel,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ.

Tu otázku dostáváte poměrně často, ale přesto: Žijeme teď podle vás v míru?

Vždy jde o to, jak to definujete. Ale žijeme v míru, v bezpečí a v blahobytu. Je nám dobře. Musíme být ale ve střehu. To, že žijeme v míru, neznamená, že to tak musí být věčně a že proti nám třeba už někdo nepřátelsky nepůsobí.

Co musíme ohlídat, abychom mír udrželi?

Není to úplně jen věc vojáků. To nejdůležitější je ale odhodlání. Největší nebezpečí znamená lhostejnost lidí k tomu, co se děje. Měli bychom si neustále připomínat, že tu máme hrozby a i když se teď máme dobře, nemusí to trvat věčně. A že to také vždy tak nebylo a někdo musel něco udělat proto, abychom si teď žili dobře. Lidé nesmí být k věcem lhostejní, naopak by měli být ochotni k obraně přispět. Pokud máte lidi, kteří milují svou vlast, země jim není lhostejná a jsou ochotni ji bránit, nemůžete mít problém. Nikdo si na vás netroufne, stálo by ho to příliš mnoho. Pak také třeba lidé nebudou mít problém utrácet dvě procenta HDP na obranu.

Čínská hra svalů! Peking ukázal světu námořnictvo, které může brzy rozdrtit Američany

sinfin.digital