Zpověď poslance Aleše Juchelky: Život mezi utrpením, smrtí syna a politikou

Viliam Buchert

Málokterý český politik prošel v posledních letech takovým martyriem jako Aleš Juchelka (42), poslanec za hnutí ANO 2011. Smrt jeho nevyléčitelně nemocného malého syna mu změnila život, ovlivnila jeho politická rozhodnutí i přístup k víře. Co se stalo? A čím si Juchelka musel projít? INFO.CZ vám přináší první díl seriálu Zpověď, který představuje jednotlivé české politiky jako lidské bytosti. Přestože to tak často z televizních obrazovek nemusí vypadat, i oni mají svá trápení, jež jim notně komplikují život. 

Pořád to bolí. Hodně to bolí. Zcela se s tím vyrovnat nejde a asi ani nikdy nepůjde. Byla to neuvěřitelná zkouška, kterou si prošla a pořád prochází celá naše rodina. V mnohém to změnilo můj pohled na svět. V dubnu 2017 nám zemřel desetiletý syn Oliver, který trpěl vzácnou genetickou nemocí metabolismu, které se odborně říká mukopolysacharidóza typu IIIA, Sanfilippův syndrom.

V České republice jí trpí v současnosti jen několik lidí. O nemoci našeho Olíka jsme se dozvěděli, když mu byly čtyři roky. Na léta to vykolejilo život celé rodiny. Přitom já jsem se v průběhu předminulého roku, kdy životní tragédie syna vrcholila, rozhodoval, zda mám kývnout na nabídku kandidovat do Poslanecké sněmovny. Nakonec jsem řekl ano, protože po zkušenostech s nemocí a smrtí Olíka, jsem se chtěl věnovat sociálním věcem. Dnes přesně vím, co je v tomto směru dobře a co špatně.

Vašků: V Černobylu je místo, kde po půl hodině nejspíš zemřete. Někdo se panice neubrání

sinfin.digital