Odpovědnost za vládu nese Babiš. Nelze navěky brát jeho výmluvy a asistovat mu, říká Netolický

Bývalý místopředseda sociálních demokratů a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický v rozhovoru pro INFO.CZ říká, že se už nikdy nesmí opakovat způsob, jakým strana přistoupila k evropským volbám, které o uplynulém víkendu vyústily v debakl. Nedostatky vidí hlavně ve způsobu komunikace. Také vysvětluje, že si umí představit odchod sociálních demokratů z vlády. „Pokud tady nebude důslednost týkající se dodržování vládního programu, nemůžeme tomu donekonečna asistovat. Zrovna tak není možné, aby se tady dlouhodobě hlavní vládní síla tvářila jako opozice,“ vysvětluje.

Ve volbách jste přišli o všechny europoslance, získali jste 3,95 procenta hlasů. Kde vidíte příčiny volebního výsledku ČSSD?

Tou první je fakt, že evropské volby považuje většina voličů – a troufnu si říct, že se to týká také celé řady členů – za volby několikerého pořadí. Voliče určitě zajímá symbolika, tedy prezidentské volby, určitě ho zajímají sněmovní volby, které mají vliv na složení vlády, zrovna tak komunální a krajské volby, teprve pak jsou ale volby senátní a ty evropské.

Dostál: Tah Staňkem. Zeman si po spravedlnosti za asistence komunistů nárokuje i kulturu

sinfin.digital