Dohoda s ODS na stole není. Jsou to spekulace, tvrdí místopředsedkyně lidovců

První místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková v rozhovoru pro INFO.CZ vyvrací spekulace spočívající v tom, že se připravuje nějaká forma předvolební aliance lidovců a občanských demokratů. „Samozřejmě o těchto spekulacích vím, ale na stole nyní nic podobného není. S kolegy z ODS už jsme se z legrace bavili tím, že za nás novináři dělají zásnuby,“ říká. Navíc sněmovní volby jsou podle ní ještě pořád daleko, proto podobné úvahy tedy označuje za předčasné.

Necelé tři měsíce jste první místopředsedkyní KDU-ČSL. Jak dlouho jste kandidaturu do vedení strany zvažovala a s čím jste do toho šla?

Zvažovala jsem to asi půl roku. Vybízela mě k tomu řada lidí ze strany. Původní úvaha byla, že se budu ucházet o post řadové místopředsedkyně, že jsem se nakonec stala první místopředsedkyní, vyplynulo ze situace.

A jaká je tedy vaše základní zkušenost po třech měsících? Ptám se vás mimo jiné proto, že jste žena, a také proto, že nejste z Prahy a tedy do politiky vnášíte perspektivu z regionů…

Jelikož jsem už dva a půl roku v Senátu, nějaké zkušenosti jsem z celostátní politiky načerpala. A je pochopitelné, že se zvolením do vedení strany mám podstatně víc agendy, víc povinností. Do Senátu jsem kandidovala s důrazem na sociální politiku, teď se musím z logiky věci věnovat také jiným oblastem tak, jak se očekává od první místopředsedkyně strany. Měla bych se orientovat také v jiných tématech.

Začala válka o primátora Prahy. Hřib nemusí přežít ani dva týdny, vystřídají ho TOP 09 a ODS?

sinfin.digital