Česko je země velkostatkářů Babišova střihu. Sklízíme dědictví komunismu

Ke kauze premiéra Andreje Babiše, který je podezřelý ze střetu zájmů, přispěl i evropsky unikátní stav českého zemědělství. Zejména komunisté totiž v minulosti způsobili, že z Česka prakticky zmizeli malí sedláci a jejich roli převzaly mamutí firmy.

Dnes osmdesátiletý Wilhelm Sitter, rodák ze šumavského Vimperka, je zdaleka největším statkářem v okolí Lipna. Na pravém břehu lipenské přehrady vlastní 1200 hektarů zemědělských pozemků, chová tisíce krav a telat a zaměstnává takřka 50 lidí. Kdo by ale čekal, že se bývalý sudetský Němec vrátil do své rodné země z nějaké nostalgie, hluboce by se mýlil. Jak sám přiznává, za jeho návratem stojí úplně jiné důvody.

„Když jsem se ještě za socialismu několikrát dostal do Čech, vždycky mě fascinovaly ty vaše lány, ta obrovská plocha nerozdělené zemědělské půdy,“ vyprávěl už před lety Sitter autorovi tohoto textu. V Bavorsku, kam Sitterova rodina uprchla těsně před koncem války k příbuzným, byla a je půda mezemi rozdělená mezi tisíce malých sedláků, z nichž nikdo neprodá nikomu ani decimetr. Půda se prostě neprodává. „Jenže já od malička snil o tom, že budu hospodařit ve velkém, že prostě budu rančer jako někde v Americe,“ říkal Sitter.

Dostál: Střet o Babiše se vyostřuje a ČSSD si to nechce přiznat

sinfin.digital