Není čas na taktizování. Babišova vláda by měla skončit, nepochybuje Rakušan

Premiér Andrej Babiš začal odpoledne vysvětlovat sněmovně svůj střet zájmů a návrh auditu Evropské komise. Téma i dnes ovládá tuzemskou politiku a na večer je svolaná velká demonstrace spolku Milion chvilek. Cíle opozice i demonstrantů jsou aspoň zčásti totožné: požadují demisi premiéra. „Z mého pohledu jsme v situaci, ve které nelze taktizovat. Tady nelze spekulovat nad nějakou hlubší taktikou, načasováním jednotlivých kroků, nemůžeme otálet. Ta vláda s Andrejem Babišem v čele si důvěru sněmovny nezaslouží,“ říká v rozhovoru INFO.CZ pořízeném těsně před začátkem schůze předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Prvním bodem dnešního jednání sněmovny má být střet zájmů Andreje Babiše a závěry auditu Evropské komise. Jaký je váš cíl?

Předně doufáme, že ten bod bude schválen a podaří se nám ho zařadit na jednání sněmovny. Už teď máme náznaky, že budeme čelit nejrůznějším obstrukcím. Dopředu, tedy ještě před schválením programu, jsou na jednání sněmovny přihlášeni mnozí členové vlády. Následně tam chce přijít Tomio Okamura s návrhem, který má odsoudit násilí na politicky činných osobách. V tomto případě se jedná o Ladislava Jakla. Lze tudíž předpokládat, že tu bude snaha protahovat jednání tak, aby se na tento náš bod vůbec nedostalo. Případně aby nebyl uzavřen.

„Je to útok na Česko!“ hájil se Babiš před poslanci. Obvinil z kampaně i Sorose

sinfin.digital