Nové volby, loutkové vlády, nebo taky vůbec nic. 4 cesty z krize, v níž trumfy stále drží Babiš

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se ocitá pod stále silnějším tlakem. Čelí ulici, opozici, trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo i auditům Evropské komise, které můžou slušně zavařit Agrofertu i Česku. Je otázka, jak dlouho je tento stav udržitelný a zda by pro Babiše nebylo nejefektivnější zavelet k ústupu, rezignovat, nasměrovat zemi k předčasným volbám a vrhnout se do kampaně. Rozličné scénáře pro příští měsíce jsme probrali s politologem Danielem Kunštátem.

Scénář s předčasnými volbami skýtá nepochybně řadu rizik, ale přesto: pokud vezmeme v úvahu dynamiku posledních dnů, která Babiše zahání do kouta, bylo by s podivem, pokud by právě s předčasnými volbami jako nejčistší metodou, jak obnovit  mandát a udržet si dominantní roli, nepracoval. A pokud opozice i demonstranti v ulicích vyzývají premiéra k demisi, nabízí se otázka, zda by konec stávající vlády a její rekonstrukce nepomohla ve finále ze všech nejvíc právě Babišovi se Zemanem, a nikoli chorobně roztříštěné opozici.

Pokud premiér Babiš neplánuje s politikou skoncovat nadobro – a všichni víme, že skutečně neplánuje – mohla by být dohoda na předčasných volbách, jejíž součástí by byla také jeho rezignace, tahem, který by ministerského předsedu mohl v očích mnoha voličů alespoň zčásti očistit. Zároveň by mu uvolnil ruce pro nadcházející politické bitvy. Do čela vlády by Babiš po dohodě se Zemanem instaloval třeba ministra průmyslu Karla Havlíčka nebo ministryni financí Alenu Schillerovou, vládu by měl tak či onak pod kontrolou a především by se mohl před volbami věnovat kampani a objíždět regiony.

Pečinka: Demonstrace proti Babišovi ohrožují samy sebe. Po Letné už musí přijít krok B

sinfin.digital