Práce záchranky a policie v ohrožení? Zůstane jim zastaralá komunikační síť, nová se nestíhá

Adam Kotrbatý

Akceschopnost českých hasičů, policistů a záchranářů může být po roce 2020 v ohrožení. Ministerstvo vnitra dosud nevypsalo zakázku na dodavatele technologie pro novou komunikační síť Integrovaného záchranného systému (IZS). Dostává se tím do časového skluzu a míří k prodloužení fungování dosavadní zastaralé sítě Pegas. Té ale na konci příštího roku skončí technologická podpora a má své limity pro moderní využití.

Integrovaný záchranný systém dnes používá komunikační síť Pegas vystavěnou mezi lety 1995 až 2003. Založená je na technologii Tetrapol TDM z 80. let 20. století. To přináší IZS řadu omezení. Pegas umožňuje šifrované hovory, které jsou imunní proti odposlechům, neumí ale zajistit přenos většího množství dat. Není tak možné skrze něj posílat například fotografie nebo videa.

Že je technologie Pegasu na hranici životnosti připouští i Ministerstvo vnitra. V Evropě i jinde ve světě se přechází na modernější systémy. Například Spojené státy po teroristických útocích z 11. září 2001 začaly budovat systém s názvem FirstNet, který je kompletně založený na digitálních technologiích. Umožnil rychlé sdílení dat, fotografií, plánů a videa, což se osvědčilo například během hurikánu Harvey v Texasu.

Insider: Zeman mě naléval levným vínem a pak mě Ovčáček zařízl, říká Miroslav Poche

sinfin.digital