Egyptologové vystaví desítky unikátních předmětů. Mělo by jít o velkou věc, říká Bárta

Jan Januš

Uznávaný egyptolog Miroslav Bárta je nově prorektorem Univerzity Karlovy pro vnější vztahy. Pro INFO.CZ popsal své plány, chystané aktivity spojené s oslavami 30. výročí sametové revoluce i plánované egyptologické výstavy. „Největší výstava by měla být, pokud se přes léto zvládnou veškeré formality, otevřena 30. června 2020 v 17:00 hodin v Národním muzeu. Výstava přiblíží hlavní objevy našeho ústavu v Egyptě od jeho založení ministerstvem školství a ministerstvem zahraničních věcí v roce 1958 a v Káhiře poté v roce 1959. Výstavu by měl otevírat český premiér a egyptský prezident u příležitosti setkání V4 v Praze,“ popisuje Bárta.

S jakými záměry jste se ujal funkce prorektora Univerzity Karlovy pro vnější vztahy?

To, že jsem byl osloven, mě velmi překvapilo. Rád jsem to přijal, chtěl jsem zkusit, co vlastně taková funkce obnáší. Potěšilo mě i to, jakým způsobem mi vyjádřil podporu Akademický senát Univerzity Karlovy. V prvních dnech jsem neměl přirozeně žádné konkrétní představy, chtěl jsem se seznámit s tím, jak oddělení vnějších vztahů funguje a kde je jeho místo v rámci univerzitního systému.

Teď, po pár týdnech, jsem už na tom o něco lépe. Oddělení má dobře nastavené procesy práce a já navíc nejsem ten, kdo když někam přijde, tak má ambici všechno obracet vzhůru nohama. To je asi ta nejhorší věc, kterou můžete udělat, pokud systém funguje. A toto oddělení opakovaně vyhrává ceny, například za časopis Forum, za kalendáře a tak dále.

Věda na Filozofické fakultě má nového šéfa. Heczkovou střídá archeolog Stančo

sinfin.digital