Kunštát: Pozice ČSSD je zoufalá. Zeman s Babišem mohou ustát i milionovou demonstraci

Pokoušet se v těchto dnech a hodinách o zevrubnější rozbor politické situace je téměř nemožné. Nevíme totiž, jak dlouho vládní kabinet vydrží v současném složení. A to přesto, že tento týden ustál sněmovní hlasování o nedůvěře. Už několik týdnů totiž prezident Miloš Zeman blokuje výměnu ministra kultury Antonína Staňka, což podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka znamená, že se ocitáme na prahu ústavní krize. Nejen proto zvažuje ČSSD odchod z koalice. O tom všem jsme hovořili s politologem Danielem Kunštátem.

Jak hodnotíte aktuální lavírování ČSSD, pokud jde o jejich účast ve vládě? Osobně mám už nějaký čas silný dojem, a to bez ohledu na peripetie okolo ministra kultury Antonína Staňka, že je to pouze otázka času a ČSSD ohlásí odchod z vlády…

Sociální demokraté jsou nyní evidentně nejslabším článkem mocenského bloku v čele s Andrejem Babišem a – na to nezapomínejme – prezidentem Milošem Zemanem. Loajalita všech ostatních zúčastněných aktérů má od voleb až do dnešního dne stále stejné pozadí. Hovořit o disciplíně hnutí ANO, které je soukromým majetkem předsedy vlády, je ztráta času. Komunisté jsou šťastní, že byli poprvé od listopadu 1989 vpuštěni do nóbl politického salonu a nemají zájem na tom cokoliv měnit.

Babišova menšinová vláda s podporou KSČM a SPD na scéně. Víme, jak padne ta současná

sinfin.digital