Schillerová se mýlí. Skokové zdanění cigaret tolik peněz do rozpočtu nepřinese, tvrdí studie

Ministryně financí Alena Schillerová si od zvýšení spotřební daně slibuje v následujících letech nárůst příjmů do státního rozpočtu o miliardy korun. Podle studie vypracované Centrem behaviorálních experimentů (CEBEX) může být ale realita přesně opačná – skokové zvýšení daňové sazby může vést k výpadku příjmů. Podobné závěry lze přitom vyvodit i ze zahraničních zkušeností.

Navzdory tomu, že vláda Andreje Babiše původně slibovala, že daně navyšovat nebude, přišla ministryně financí Alena Schillerová s návrhem na zvýšení spotřební daně, od něhož si v případě tabákových výrobků slibuje nárůst příjmů do státního rozpočtu o 7,7 miliardy v roce 2020 a o 9,2 miliardy v roce následujícím.

Studie, kterou vypracovalo Centrum behaviorálních experimentů (CEBEX) nicméně ukazuje, že realita nemusí být zdaleka tak růžová. Hrozí dokonce, že namísto miliard navíc by státní rozpočet v důsledku skokového zvýšení spotřební daně mohl utrpět krátkodobý výpadek na straně příjmů. CEBEX upozorňuje, že v nadcházejících letech by se naopak na spotřební dani mohlo vybrat méně než doposud a vyloučit se nedá ani rozkvět černého trhu.

Zeman je nenahraditelný. Potřebují ho i jeho odpůrci, Babiš je na něm závislý, říká Krejčí

sinfin.digital