Špidla: Hackeři zaútočili na vodárny v Česku a ohrozili distribuci vody. Ututlalo se to

Lenka Petrášová

Víte, jakou cenu mají vaše zdravotní data na černém trhu? Tisícovku za kus, pět tisíc za politika, významného manažera či podnikatele. Aleš Špidla je odborníkem na kybernetickou bezpečnost a mimo jiné i prezidentem Českého institutu manažerů informační bezpečnosti. A říká, že pro internet by možná měly platit Ženevské úmluvy.

Slyšela jsem teď pojem tiché naslouchání, co to je?

Jde o díry v informačních systémech, kudy se útočník může dostat k vašim údajům. Prostě jen sbírá informace, naslouchá komunikaci a nemáte moc šancí to odhalit jako laik. A pak ty informace využívá a zneužívá. Podle průzkumu z roku 2015 došlo mezi lety 2013 – 2014 ke 203procentnímu nárůstu krádeží informací ve zdravotnických systémech. A co je zajímavé – ti zloději byly státy sponzorované firmy. Takže věřte, že pro státy jsou velmi zajímavé zdravotnické informace, které jsou zpracovávané v jiném státě v nějakém zdravotnickém zařízení.

Proč?

Představte si, že nějaký významný činitel, podnikatel, mediální magnát či jiná celebrita byla za poslední půl rok třikrát na psychiatrii a trpí nějakou duševní chorobou. A pak si představte, že se jako vysoký státní činitel máte s takovým politikem jiné země setkat. To je výhoda, že? Znát informace o jeho zdravotním stavu. Ale na to musíte být paranoidní bezpečák jako já, abyste si to dala dohromady.

Petrman: Praktiky Googlu mi vyrazily dech. Existují "složky" o nás všech, sledují nás všude

sinfin.digital