Jako jediní v Evropě komerčně létají s vrtulníky Black Hawk a tvrdí: „Jde o nepřekonanou klasiku“

Lenka Petrášová

Marek Kažimír odmalička miloval všechno, co se dokáže dostat do vzduchu. Nyní vede výcvikové středisko Slovak Training Academy spadající pod holding Czechoslovak Group (CSG), které má jako první a zatím jediná soukromá firma v Evropě vrtulník Black Hawk. Koupi těchto legendárních amerických strojů zvažuje i česká armáda. 

Na základní škole začal lepit plastové modely letadel, poté zamířil na Střední leteckou školu v Trenčíně, jedinou svého druhu v celém tehdejším Slovensku, aby se vyučil leteckým mechanikem. Při studiu si našel brigádu v oboru a dostal se do kontaktu s vrtulníky afghánských vzdušných sil, které byly servisovány na Slovensku. „V roce 2006 jsem se v podstatě poprvé dotkl afghánské mašiny,“ vzpomíná s láskou. Ve stejné firmě po skončení střední školy nastoupil jako mechanik a přišel v ní i k prvnímu kontaktu s rolí manažera.

Jak k tomu došlo?

Byl jsem tehdy jeden z nejmladších a asi jediný technik v hangáru, který uměl polo-plynně mluvit anglicky. Takže jsem se postupně dostával z techničtějších úkolů ke komunikaci se zákazníky. Vydržel jsem tam asi pět let a pak jsem se vydal do Prahy studovat právo.

Způsobuje válečné trauma až návrat domů? Válečný reportér popsal, proč potřebujeme tlupu

sinfin.digital