„Němci by nás prostě vyvraždili,“ vzpomíná stoletý skaut Hroznýš. Věznili ho nacisté i komunisté

Mikuláš Kroupa

Eduard Marek v březnu oslavil 102 let. Patří mezi nejstarší a nejrespektovanější pamětníky skautského hnutí. Věznili ho nacisté i komunisté. Za odboj si odseděl 7 let. Je nositelem mnoha medailí a ocenění.

Před několika lety historikové objevili dokumenty prokazující, že byl za války členem kolaborantské fašistické Vlajky. Většina odborníků uvěřila jeho vysvětlení: „Ano. Jsem na seznamu Vlajkařů, platil jsem členské příspěvky, měl jsem legitimaci, ale působil jsem tam jako agent pro židovskou obec. Všichni, kdo by mi to mohli dosvědčit, zahynuli v koncentračních táborech,“ říká pro Paměť národa stoletý skaut Eduard Marek.

Hroznýš ze Žižkova

Eda Marek známý mezi skauty pod přezdívkou Hroznýš se narodil se v březnu 1917 na pražském Žižkově v rodině obchodníka s realitami. Eda po měšťance nastoupil do učení do realitního jednatelství. Pracoval v podniku svého otce, který vedl realitní kancelář, a vedle toho aktivně skautoval v žižkovském oddíle Legio Angelica, který založili katoličtí ministranti. V roce 1936 sloužil u prvního leteckého pluku ve Kbelích, kde prožil i mobilizaci v září 1938:

„Bylo nám dvacet a chtěli jsme bojovat. Dobývali jsme se do skladu zbraní, ale zastavil nás velitel. Měl k nám projev, ve kterém nás oslovoval: ´Vojáci! Kamarádi! Musíte věřit svým velitelům. My víme, co je správné.‘ Tak situaci uklidnil. Jinak to bylo dost divoký. Dneska ale samozřejmě vím, že by to byla zkáza národa. Třeba naše stihačky byly pomalejší než německé bombardéry. Němci by nás prostě vyvraždili. Bylo jim to jedno. Správné bylo, počkat,“ myslí si Eda Marek.

Skautská zásada „pomáhat“ ho přivedla do vězení

Za protektorátu pracoval jako účetní ve firmě Bananas až do února 1942, kdy mu přišlo předvolání na gestapo. Stanul před soudem, který ho shledal vinným ze zakázaného styku s židy a odsoudil ho ke třem měsícům vězení: „Povinnost skauta je pomáhat. A nejvíc potřebovali pomoct lidé, kteří byli pronásledovaní. A to byli židé. Přes svého tátu, který znal všechny žižkovské židy, před válkou s nimi obchodoval, jsem měl mezi nimi kamarády,“ popisuje Marek.

Ukryl parašutisty v kryptě kostela. Nacisté ho tři měsíce týrali, milost ale Petřek odmítl

sinfin.digital