Česká armáda má drony, které umí vzlétat z ruky. Využívá je v Afghánistánu

Lenka Petrášová

Drony jsou stále více součástí mocenských her mezi státy. Ve své výbavě je má i česká armáda, která je využívá především k průzkumu terénu. „Jde o menší americký Raven, jichž má česká armáda od roku 2009 šest kusů, a který vzlétá z ruky, dva izraelské Skylark II a především deset kusů ScanEagle. Ty jsou od roku 2015 využívané v Afghánistánu,“ popisuje Jakub Karas z Aliance pro bezpilotní létání.

Jsou to necelé dva týdny, co měla americká vojenská loď u Hormuzského průlivu sestřelit íránský bezpilotní stroj, o čemž informoval sám americký prezident Donald Trump. Íránská strana to sice popřela s tím, že jim žádný dron nechybí, podobné střety ale budou stále častější. Alespoň je o tom přesvědčen viceprezident Aliance pro bezpilotní letecký provoz Jakub Karas.

„Tyto incidenty zatím nejsou ještě tak časté, vzhledem k nutnosti mít pokročilé systémy pro identifikaci a zaměření armádních dronů, kterými nedisponuje každý, což samo o sobě ukazuje stupeň vyspělosti vojenských technologií daného státu. Některé z incidentů se však zároveň ani nedostanou na veřejnost v zájmu utajení prováděných průzkumů a přiznání ztráty takových pokročilých systémů,“ říká Karas.

Francie ukazuje svaly. Nové jaderné ponorky za miliardy mají být postrachem moří

sinfin.digital