Velké změny pro piloty dronů: povinná registrace a „espézetka“, děti už si nezalétají

Lenka Petrášová

Málokdo to ví, ale majitelům dronů – a to i těm, kteří mají 'hračku' pro amatérské létání – přibude povinnost registrace, aby dostali pomyslnou SPZ. „Hlavním účelem je zvýšení bezpečnosti ve vzdušném prostoru,“ vysvětluje v rozhovoru pro INFO.CZ Jakub Karas, viceprezident Aliance pro bezpilotní letecký provoz, který se na vzniku celoevropské legislativy podílel.

Nová pravidla budou platit pro všechny operátory dronů – profesionály, sportovní i rekreační piloty. Zavádí se tedy něco jako obdoba SPZ u auta?

V podstatě ano. Povinnost registrace dronů pomocí on-line testu a získání registrační značky, která bude muset být viditelně umístěna na dronu, bude mít téměř každý uživatel, včetně amatérských, kteří dosud této povinnosti nepodléhali.

Registrace bude povinná pro všechny uživatele, jejichž dron má maximální vzletovou hmotnost vyšší než 250 gramů nebo může na člověka při nárazu přenést kinetickou energii vyšší než 80 joulů. Bude nutná i pro drony, které jsou vybaveny kamerami, jež dokážou zaznamenávat osobní údaje, což jsou dnes i malé drony do dlaně. V konečném důsledku se tedy budou muset do 1. 7. 2020 registrovat téměř všechny dostupné komerční drony.

Dále se zavádí nové kategorie provozu dronů – Otevřená, Specifická a Certifikovaná. A zavádí se minimální věk pilota dronu v EU, což je 16 let. Může být snížen až o čtyři roky v Otevřené kategorii na základě posouzení rizik a až o dva roky ve Specifické kategorii. Snížení věku ale platí pouze v daném členském státě EU.

Takže jde o výrazné zpřísnění pravidel, chápu to správně?

Na jednu stranu se to může zdát pouze jako jednostranné zpřísnění současných podmínek – hlavním účelem je zvýšení bezpečnosti ve vzdušném prostoru EU – ale na druhou stranu to přináší i pozitiva. Především jde o celoevropskou harmonizovanou legislativu, která znamená, že budou sjednocená pravidla pro létání dronů pro všechny členské státy EU.

Holec: Ústavní pučista Zeman zkouší metody sovětského politbyra. Varoval nás už před lety

sinfin.digital