Památník hrdinům na Mašínově statku zaplatí dobrovolní dárci. Stát bude 30 milionů korun

Aneta Černá

Na místě rodného statku protinacistického bojovníka Josefa Mašína vznikne památník, který by měl připomenout hrdiny všech tří odbojů. Již delší dobu plánovaný projekt získal včera na oficiální tiskové konferenci konkrétnější obrysy. Památník, ve kterém by měl být prostor jak pro pietu, tak pro vzdělávání a expozici o všech třech československých odbojích, zaplatí dobrovolní dárci. Organizátoři veřejné sbírky se již nechtěli spoléhat na stát, který podle nich za posledních 30 let pro úpravu místa nic neudělal.

„Celá léta jsem myslela na to, co se statkem podniknout a vždycky jsem si představovala nějaký památník. Nebude ale připomínat pouze odboj Mašínů, ale všechny hrdiny tří odbojů. Pokládám to za nesmírně důležité především pro další generace,” vysvětlila včera na konferenci v centru DOX přítomným Zdena Mašínová, která je dcerou generálmajora Josefa Mašína umučeného nacisty. Zároveň patří také k sedmé generací Mašínů, kteří statek v Lošanech u Kolína vlastní už 320 let.

Právě v tomto stavení se její otec, který se zapojil do činnosti odbojové skupiny Tři králové, v roce 1896 narodil. Po útěku jeho synů - bratří Mašínových - na Západ nemovitost v roce 1956 zabavil stát. Na statku hospodařilo JZD. Ani po revoluci se ale rodina Mašínových svého majetku zpět nedočkala. Zdena Mašínová sice požádala o navrácení, získala ale zpět pouze část nemovitosti, protože její bratři se do Česka už nevrátili. Po několikaleté soudní při dostala Zdena Mašínová a její bratr Josef (Poznámka: Ctirad Mašín zemřel v roce 2011) statek v létě 2017 zpět. Už tehdy se zrodily plány na vznik památníku.

sinfin.digital