Potravinová krize nehrozí, nad klimatickými změnami ale nepřivírejme oči, říká analytička

V souvislosti s klimatickými změnami se často dostává do popředí i otázka hrozící potravinové krize. Je skutečně nutné se bát výpadku v produkci potravin a hladovění? Podle hlavní analytičky společnosti xPartners Olívie Lacenové, specializující se na sledování a vyhodnocování trhu potravinových komodit, nejsou podobné obavy aktuálně na místě. Lacenová však zároveň upozorňuje, že bychom neměli podceňovat faktory, které s sebou změny klimatu přináší. 

Jaké jsou aktuální trendy, které můžeme sledovat na komoditním trhu s potravinami?

V globálním měřítku byla úroda v posledních čtyřech letech hojná, což tlačí ceny nejvýznamnějších potravinových komodit směrem dolů, neboť při cenotvorbě hraje primární roli nabídka. Ta závisí nejen na počasí, ale například i na výskytu škůdců, kteří mohou potraviny napadnout a úrodu ochudit. Díky příznivému počasí a stabilní poptávce zůstává většina polnohospodářských plodin laciná a jejich cenová hladina se drží zhruba na úrovni desetiletých minim.

Co nám to říká o trhu jako takovém? Je potravin dostatek? Jaký vývoj můžeme očekávat?

V tuto chvíli to znamená, že na trhu je dostatek polnohospodářských komodit, které jsou i cenově dostupné, ale je potřeba mít na paměti, že máme za sebou deset let hospodářského růstu a v některých zemích se již začínají projevovat znaky počínající recese. Tento faktor nemůžeme podceňovat, případná krize by měla zásadní vliv na stabilitu na straně poptávky a mohla by tedy v konečném důsledku negativně ovlivnit i budoucí vývoj cen komodit.

Často se hovoří o potravinové krizi – je toto skutečně globálně hrozící riziko, nebo se jedná jen o prohlubování lokálních neduhů problematických oblastí, které se promítají do celkových statistik? Jaké by mělo být řešení?

Z pohledu lokálního zacílení se v některých oblastech jedná o skutečný problém, kterým trpí podstatná část tamní populace. Poukazuje na to i zpráva OSN z roku 2018, podle níž počet hladovějících od roku 2017 opět vzrostl. Je ale nutné si uvědomit, že jde o oblasti, které jsou zasaženy konflikty v daném regionu nebo přírodními katastrofami a je zde nutno řešit situace jako výpadky dodávek potravin. Je důležité se touto problematikou zabývat a řešit ji, aby počet hladovějících nestoupal a zasaženým oblastem se co nejdříve poskytla potřebná pomoc.

sinfin.digital